Rolada z pomarańczami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką pszenna wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto ostrożnie rozsmarować na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja tradycyjnie piekłam na oko, ale nie trwało to dłużej jak 8-10 min w temp.180st, po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia.
Masa pomarańczowa:
Margarynę rozpuścić z cukrem i kiedy się zagotuję dodać śmietanę i galaretkę, mieszając zagotować. Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę zagotować z czekoladą i kiedy wystygnie ubić na sztywno.

Zimną roladę rozwinąć i posmarować ją zimną i gęstą już masą, ponownie zwinąć i wierzch posmarować bitą śmietaną, dowolnie udekorować. Przed krojeniem dobrze schłodzić, aby masa w cieście dokładnie zastygła.

Składniki

  • ciasto: 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Masa pomarańczowa:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 margaryny
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 10 dag białej czekolady
  • plasterki pomarańczy

Podobne przepisy do Rolada z pomarańczami