Rolada z serem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną bezę ,dodać żółtka delikatnie połączyć .Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,wymieszać,wylać na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia .
Piec do 10 min w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zwinąć roladę i zostawić do ostudzenia.

Krem :
Ser utrzeć z cukrem pudrem ,delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

Zimną roladę rozwinąć ,posmarować kremem (pamiętając o zostawieniu do dekoracji),na brzegu ciasta rozsmarować dżem ,posypać pokrojoną czekoladą i ponownie zwinąć,posmarować resztą kremu i dowolnie udekorować .Schłodzić

Składniki

  • Ciasto: 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 25 dag sera mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • do nasączenia dowolny alkohol

Podobne przepisy do Rolada z serem