Roladki z lazanii z tuńczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Płaty makaronu namoczyć w gorącej wodzie, uważając, by się nie posklejały. Masło stopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Powoli wlewać mleko, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Cebule posiekać, zeszklić na oleju, dodać osączonego tuńczyka, smażyć 3 min. Wlać sok pomidorowy i 1/3 sosu beszamelowego. Podgrzać, doprawić. Płaty makaronu osuszyć ręcznikiem kuchennym. Nakładać łyżkę farszu, zwinąć w roladki. Troszkę farszu wlać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć roladki miejscem łączenia do spodu, zalać beszamelem. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

Składniki

  • 50 dag makaronu lazania, 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 300ml soku pomidorowego,
  • łyżeczka ostrej papryki.

Podobne przepisy do Roladki z lazanii z tuńczykiem