Rolady wieprzowe z grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek wieprzowiny dokładnie rozbić tłuczkiem. Lekko posolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą. Na środek ułożyć farsz z grzybów lub pieczarek. Zwinąć rolady, spiąć wykałaczką lub związać nitką. Posypać lekko mąką, obsmażyć na złoty kolor na maśle roślinnym. Podlać 1 szklanką bulionu i dusić 25 min na małym ogniu, pod przykryciem. Wykonanie farszu: Grzyby rozmrozić, cebulę obrać pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać rozmrożone grzyby, dusić aż wyparuje woda, doprawić solą i pieprzem (na każdy kawałek mięsa, kładziemy po 1 łyżce farszu). Sos: Do reszty grzybów dodać drobno pokrojoną marchewkę i szklankę bulionu, oraz pozostały sos z duszenia rolad. Dusić około 15 min na bardzo małym ogniu, aż sosik zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Składniki

  • 6 plastrów mięsa wieprzowego od szynki (grubość kotleta schabowego)3 szklanki pokrojonych mrożonych podgrzybków (ewentualnie pieczarki)
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Podobne przepisy do Rolady wieprzowe z grzybami