► Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży owalny płat mięsa, rozbić delikatnie tłuczkiem i każdy rozbity kawałek, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony musztardą i serkiem ziołowym.
► Na tak przygotowane mięso położyć, pokrojony w kostkę boczek, odcedzoną marchewkę i seler. Teraz mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon, obwiązać nicią i z zewnątrz oprószyć papryką.
► Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć rolady, podlewając od czasu do czasu wodą, pod koniec gdy rolady są juz miękkie dodać przecier, sos pomidorowy i zagotować. Jak ktoś lubi sos gęsciejszy to rozrobić w wodzie mąkę, wlać do sosu i pogotować aż sos zgęstnieje można dodać jeszcze odrobinę śmietany i / doprawić przyprawami do smaku i maggi /. Rolady wyjąć na talerz i zdjąć nitki.