Rosół ale po chińsku

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować rosół na kurczaku i warzywach tak jak zwykle ale nie przyprawiać za mocno. Wyjąć marchewkę, która będzie nam potrzebna. Do czystego przecedzonego rosołu dodać imbir, sos sojowy i olej sezamowy i sos chilli. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 5 minut, potem zagotować ok 10 minut. Wyjąc pokroić w cienkie paski. Dodać do zupy. Makaron suchy wrzucić do zupy. Gaz wyłączyć makaron ma w niej sam napęcznieć. Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Wsypać natkę. Kurczaka pokroić w paski. Na talerz wyłożyć porcje zupy, na gore dodać kawałki kurczaka i talerz posypać ziarnami sezamu

Składniki

  • 1 i 1/2l rosołu z kurczaka1 marchewka
  • 2-3 kapelusze grzyby mun
  • łyżka natka pietruszki
  • łyżeczka imbiru startego
  • 10 dag pieczonego kurczaka
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu chilli
  • 1/2 opakowania makaronu sojowego

Podobne przepisy do Rosół ale po chińsku