Rosół z kury czyli żydowska penicylina

Reklama

Opis przygotowania

Kurę dokładnie oczyścić, ew. opalić resztki piór nad ogniem. Dokładnie ją wymyć, włożyć do garnka, wlać zimną wodę – tyle aby przykryć mięso. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny – woda ma tylko lekko pyrkotać po zagotowaniu a my starannie zbieramy szumowiny. Po tym czasie dokładamy oczyszczone warzywa korzeniowe, jedną cebulę surową z wbitymi w nią goździkami, lubczyk i przyprawy oprócz soli i cukru. Ew. dolewamy wody tak aby składniki były tylko lekko przykryte. Gotujemy dalej ok. 1,5-2 godzin – cały czas na malutkim ogniu. W między czasie drugą cebulę przypiekamy na żeliwnej płytce i dokładamy do rosołu. Pod koniec gotowania robimy karmel z cukru – rozpuszczamy go na suchej patelni a gdy zbrązowieje wlewamy ostrożnie do rosołu. Solimy dopiero po ugotowaniu. Ugotowany rosół odstawiamy na 1-2 godziny i dopiero wtedy przecedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do rosołu. Kulki: pierś ugotowanej kury mielimy, dodajemy jajko, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki tłuszczu zebranego z powierzchni rosołu i tyle proszku macowego aby z masy dało się uformować dość zwarte kulki. Masę oczywiście doprawić solą i pieprzem. Uformowane, wielkości niedużych orzechów włoskich, kulki ugotować w rosole. Do rosołu można też zagnieść makaron, ale z kulkami jest bardzo pożywny.

Składniki

  • 1/2 kury i to nie byle jakiej, ale porządnego, wiejskiego ptaka3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2-3 łodygi lubczyku
  • 2 cebule
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe, 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3 goździki
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • na kulki:
  • pierś z w/w ugotowanej kury
  • 1 jajko kurze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)
  • sól i pieprz mielony do smaku

Podobne przepisy do Rosół z kury czyli żydowska penicylina