Rosół z Włoskim akcentem

Reklama

Opis przygotowania

Z porcji rosołowej i warzyw ugotować klarowny rosół, doprawić do swojego ulubionego smaku.

Farsz:
Filet drobiowy drobniutko posiekać, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań włoskich.

Z mąki, jajka, mleka, oleju i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować najcieniej jak to jest możliwe. Farsz mięsny formować w malutkie kuleczki i układać w odstępach na rozwałkowanym cieście, po jednym rzędzie po szerokości ciasta, kilka centymetrów od brzegu. Następnie przykryć farsz brzegiem ciasta, dokładnie docisnąć i przy pomocy radełka wyciąć malutkie kluseczki. Gotować w osolonym wrzątku do 3 min od wypłynięcia, odcedzić. Podawać zalane gorącym rosołem.

Składniki

  • Rosół:1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny do rosołu
  • jarzynka do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Farsz mięsny:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szczypta soli

Podobne przepisy do Rosół z Włoskim akcentem