Rożany serniczek

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka jajek ubić z cukrem na sztywno,delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do tortownicy i piec do 20min w temp.180st

Ciasto serowe:
Ser zmiksować z cukrem pudrem i żółtkami dodać , dodać budyń i proszek do pieczenia na koniec dodać konfitury różane ,wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą z białek,ciasto wylać do takiej samej tortownicy jak piekliśmy wcześniej biszkopt.
Piec w temp 180st,niestety ja zapomniałam popatrzeć na zegarek i musiałam to robić na oko .

Zimny biszkopt przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć ponczem,dolny placek posmarować konfiturą różaną,położyć na nim ciasto serowe które też posmarować konfiturą i przykryć drugim plackiem biszkoptowym,polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto:4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • Ciasto serowe:
  • 70 dag sera białego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki konfitury z owoców róży "Polska Róża"
  • dodatkowo:
  • konfitury z owoców róży "Polska Róża"
  • polewa czekoladowa
  • dowolny poncz do nasączenia

Podobne przepisy do Rożany serniczek