Rudzielec świąteczny

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki zagnieść i upiec 3 placki. Przed pieczeniem nakłuć widelcem.
masa:
Zagotować mleko, wsypać kaszę i na wolnym ogniu gotować aż zgęstnieje. Po wystygnięciu ukręcić z 1 kostką masła lub margaryny i 1 szklanką cukru.
Po wystudzeniu placki przełożyć masą, polać polewą kakaową, posypać kolorową posypką.

Składniki

  • ½ kg mąki2 jajka
  • 15 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • ½ szkl cukru
  • ½ kostki margaryny
  • Masa:
  • ½ l mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • polewa:
  • kakao Wedel 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • woda

Podobne przepisy do Rudzielec świąteczny