Rurki domowej roboty

Reklama

Opis przygotowania

Ze składników na ciasto wyrobić kruche ciasto i schłodzić przez 2 godziny.Rozwałkować cieniutkie placki i kroić 2 centymetrowe paski.Foremkę do rurek smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,na tak przygotowaną foremkę nawijamy pasek ciasta zaczynając od szerszego końca,brzegi ciasta powinny lekko nachodzić na siebie,tak robimy z każdą foremką.Pieczemy w 200* na złoty kolor,zdejmujemy gorące,po przestudzeniu jest to prawie niemożliwe,gdyż rurki są bardzo kruche i przywierają do foremek.Zimne rurki nadziewamy masą za pomocą szprycy do dekorowania ciast.Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach i łączymy z galaretką i żelatyną rozpuszczoną w szklance wody,oczywiście przestudzoną.Rurki schładzamy około godziny.Smacznego.

Składniki

  • CIASTO:0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 duża łyżka cukru
  • MASA:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • do smarowania foremek na rurki
  • miękkie masło
  • bułka tarta do posypania

Podobne przepisy do Rurki domowej roboty