Rurki z kurczakiem

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, szybko obsmażyć na silnym ogniu. Oprószyć solą i pieprzem, wyjąć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wyłożyć cebulę i paprykę, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu. Oregano opłukać, grubo posiekać. Dodać do podsmażonych warzyw razem z pomidorami, zagotować, obficie doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotowy sos połączyć z kurczakiem i makaronem. Makaron przełożyć do żaroodpornej formy, wierzch posypać startym serem zapiekać 30 minut w temp 200*C.

Składniki

  • 20 dag makaronu penne 70 dag papryki
  • cebula
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek oregano
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • 8 dag sera żółtego

Podobne przepisy do Rurki z kurczakiem