Ruskie kotlety Eli

Reklama

Opis przygotowania

Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Zimne ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.Cebule pokroić w grubszą kostkę.Boczek pokroić w kostkę.Na patelni roztopić smalec,dodać boczek i smażyć chwilę.Do boczku dodać cebulę,dalej smażyć,aż cebula i boczek się zrumienią i dodać do ziemniaków z serem.Do masy dodać jajka,mąkę ziemniaczaną,ewentualnie trochę bułki tartej,doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Z masy formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron.Smacznego!

Kotlety można podawać z różnymi sosami lub surówkami.

Składniki

  • 1.2 kg ziemniaków 75 dkg sera białego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dkg surowego boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta-jeżeli masa będzie za wolna
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia kotletów

Podobne przepisy do Ruskie kotlety Eli