Ryba po grecku

Reklama

Opis przygotowania

Filety rybne po porcjować, posolić i obtoczyć w zmieszanych obu mąkach.
Usmażyć rybę na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa pokroić w paski dodać bardzo małą ilość gorącej wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól i ugotować.
Do wywaru dodać olej, koncentrat pomidorowy, cukier, pieprz i zagotować.
Sos powinien być gęsty.
Rybę ułożyć w płaskich naczyniach, obłożyć sosem greckim.

Składniki

  • Cebula 300 gCukier łyżka
  • Filety rybne 1,5 kg
  • Koncentrat pomidorowy 0,5 słoiczka
  • Liść laurowy 2
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka 4 łyżki
  • Pietruszka 200 g
  • Seler 1 mały
  • Ziele angielskie
  • marchew 0,5 kg
  • olej do smażenia ryb
  • olej sojowy lub słonecznikowy 1 łyżka
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

Podobne przepisy do Ryba po grecku