Rybki w occie

Reklama

Opis przygotowania

Ryby oczyszczone i opłukane skropić sokiem z cytryny. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć mąką, posolić i usmażyć na rozgrzanym oleju. Włożyć do słoika o pojemności 1 litra.
Z wody,oleju, octu, posiekanej cebuli i przypraw ugotować zalewę. Gorącą zalać ryby, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ostudzić i wstawić do lodówki na ponad tydzień do skruszenia.

Składniki

  • na ok. 1/2 kg drobnych ryb (płocie, okonie itp):1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • mąka do oprószenia ryb
  • olej do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Podobne przepisy do Rybki w occie