Sajgonki

Reklama

Opis przygotowania

1. grzyby mun moczyc w gorącej wodzie 20 min, odcedzic, pokroic w paski
2. makaron sparzyc, odcedzic, pokroic
3. marchewkę zetrzec na tarce o drobnych oczkach, kapustę poszatkowac
4. wyżej wymienione składniki wymieszac z mięsem mielonym, dodac jajka, przyprawic solą, pieprzem i sosem sojowym
5. moczyc przez 2 sekundy w letniej wodzie po jednym placku papieru ryżowego, nakładac po ok 1 łyżce farszu i zwijac w rulony
6. smażyc w głębokim tłuszczu z obu stron, aż do zrumienienia
7.podawac z ryżem lub makaronem ryżowym oraz suróweczką
8.do sajgonek polecam również sosy: słodki chili oraz pikantny chili

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowegokilka grzybów mun
  • makaron ryżowy nitki (1/3 opakowania)
  • 1 marchewka
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 1 op papieru ryżowego
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Sajgonki