Sałata lodowa owocowo

Reklama

Opis przygotowania

Maliny zmiksować i powstałą pulpę przetrzeć przez gęste sitko żeby pozbyć się pesteczek. Przelać do słoika, dodać ocet jabłkowy i balsamiczny, odrobinę soli, pieprzu i cukru oraz oliwę. Zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać sos – będzie gesty jak majonez i bardzo pachnący. Można go nieco rozrzedzić odrobiną zalewy z ananasa. Trzeba spróbować i ew. doprawić w/g własnego smaku.
Sałatę opłukać, osączyć, porwać albo pokroić na paski. Ułożyć na talerzykach, przekładając listkami koperku i kawałkami ananasa. Skropić malinowym sosem i podawać. Będziecie zaskoczeni i oczarowani – pyszna sałatka jako dodatek np. do smażonego albo pieczonego mięsa.

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej1/2 szkl. pokrojonego na małe kawałki ananasa konserwowego
  • garść gałązek świeżego koperku
  • SOS:
  • 1/2 szkl. świeżych malin
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5-6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia albo dobrego oleju słonecznikowego
  • do smaku: szczypta soli, cukier, pieprz biały mielony

Podobne przepisy do Sałata lodowa owocowo