Sałata lodowa z fetą

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa opłukać. Sałatę porwać na kawałki, pomidorki przekrawać na pół, kiełki także opłukać, ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Fetę pokroić w kostkę, cebulę czerwoną w cienkie plastry. Dodać kukurydzę i posiekany szczypiorek.

Na sos: Wymieszać olej (z ziołami) z pieprzem, małą ilością soli i wodą, wcisnąć sok z limonki i tak otrzymanym sosem polać sałatkę. Wymieszać i wstawić na trochę do lodówki, by smaki się połączyły.

Składniki

  • 27 dag sera Feta1 sałata lodowa
  • ok. 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 5 dag mieszanki kiełków (rzodkiewka, lucerna, pszenica, soja)
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku (cienkiego - z cebuli dymki)
  • 4 łyżki oleju z ziołami
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki wody przegotowanej

Podobne przepisy do Sałata lodowa z fetą