Sałata z kurdybankiem

Reklama

Opis przygotowania

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, odrobiną cukru i pieprzu, dokładnie wymieszać. Sałatę i bluszczyk opłukać, osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać listki i kwiatki kurdybanka oberwane z łodyżek. Całość skropić sosem, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać papryką. Smacznie i efektownie.

Składniki

  • kilka liści sałaty masłowej,1-2 garści łodyżek bluszczyka kurdybanka,
  • 1/2 strąka papryki czerwonej,
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony biały

Podobne przepisy do Sałata z kurdybankiem