Sałata z ogórkiem, twarogiem i sosem miodowym

Reklama

Opis przygotowania

Sałaty i ogórka, koperek opłukać, osączyć. Ogórka nie obierać, ale naciąć wzdłuż skórkę w kilku miejscach. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min.. a następnie odcisnąć lekko z soku. Pozostały sok dodać do jogurtu razem z miodem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatę porwaną na mniejsze kawałki ułożyć na talerzach, poprzekładać plasterkami ogórka i cebulką oraz listkami koperku. Całość posypać pokruszonym serem i polać sosem. Posypać miętą.

Składniki

  • kilka liści sałaty masłowej i strzępiastej1 zielony ogórek świeży
  • 10-15 dkg białego twarogu
  • 1 cebula cukrowa
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 łyżki posiekanych listków mięty
  • SOS: 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego+2 łyżeczki płynnego miodu+sól, pieprz do smaku

Podobne przepisy do Sałata z ogórkiem, twarogiem i sosem miodowym