Sałata z sosem koperkowym

Reklama

Opis przygotowania

Sałatę płuczemy, osączamy dokładnie, rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki, po umyciu, przekrawamy na pół. Ogórka, razem ze skórką, kroimy w ćwierć-plasterki. Do miseczki/szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy zmiażdżony czosnek, odrobinę soli, cukru i pieprzu – dokładnie mieszamy. Sos najlepiej odstawić na kilka, kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Do powstałego sosu dodajemy połowę koperku, jeszcze raz mieszamy. Ta talerzu albo w misce układamy sałatę, na niej pokrojonego ogórka i pomidorki. Całość polewamy sosem i posypujemy resztą koperku. Podajemy od razu.

Składniki

  • kilka liści sałaty karbowanej albo masłowejkilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

Podobne przepisy do Sałata z sosem koperkowym