Seler drobno posiekać w kostkę i ułożyć go w dużym naczyniu, w którym sałatka zostanie podana – najlepiej, aby był to wysoki, szeroki, szklany półmisek. Nałożyć niewielka ilość majonezu. Ugotowane jajka pokroić w kostkę i ułożyć w półmisku, przykryć niewielką ilością majonezu. Jabłka pokroić w kostkę, ułożyć warstwę w półmisku i nałożyć majonez. Pokrojone w kostkę ananasy ułożyć w półmisku i dodać bardzo mało majonezu. Rozkładamy następne warstwy – kukurydzy, majonezy, szynki pokrojonej w kostkę i po raz kolejny majonezy. por sparzyć i położyć na wierzchu sałatki. Nie solimy, nie pieprzymy i nie mieszamy składników łyżką. Sałatkę najlepiej przyrządzić 1 dzień przed podaniem na stół.Ja nie robię warwowych sałatek wolę wszystko mieszać.