Sałatka ryżowa

Reklama

Opis przygotowania

Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw – papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.

Moja rada – kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.

Składniki

  • ryż gotowany 1 szklanka pokrojona pierś z kurczaka, wędzona i parzona 1/2-1 szklanka
  • papryka czerwona 1/2 strąka
  • kukurydza konserwowa 100 g
  • ananas konserwowy 4 plastry
  • jajko na twardo 1-2 sztuki
  • seler naciowy, młode łodyżki 3-4 sztuki
  • szczypiorek cienki 1/2 pęczka
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • koperek kilka gałązek
  • śmietana Piątnica 18% 4-5 łyżeczek
  • majonez 2-3 łyżeczki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

Podobne przepisy do Sałatka ryżowa