Sałatka ryżowa Eli z gruszką

Reklama

Opis przygotowania

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.Gruszki obrać ze skórki,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.Gruszki,szynkę pokroić w kostkę i dodać do ryżu.Do sałatki dodać orzechy i wymieszać.Do słoika wlać olej,sok z cytryny,dodać curry,sól i pieprz.Słoik zakręcić i energicznie potrząsać,aż powstanie emulsja.Sos wlać do sałatki i wszystko razem wymieszać.Sałatkę odstawić w chłodne miejsce,żeby składniki się przegryzły.Można sałatkę posypać orzechami.Smacznego!

Składniki

  • 1 woreczek ryżu-10 dkg 25 dkg szynki
  • 2 duże gruszki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Sałatka ryżowa Eli z gruszką