Sałatka ryżowa w szynce

Reklama

Opis przygotowania

Ryż przełożyć do miski, dodać do niego pokrojone w kostkę jajko, ogórka, pomidora i cebulę, dosypać odcedzoną z zalewy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, wszystko wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę dobrze schłodzić, przed podaniem porcję sałatki zawinąć w szynkę tak jak zawijamy naleśniki. Bardzo dobrze smakowało posypane startym żółtym serem.

Składniki

  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • kawałeczek zielonego ogórka lub 1 kiszony
  • 1/2 cebuli
  • 2 plasterki dowolnej szynki
  • posiekana natka pietruszki około 1 łyżki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • przyprawy
  • Dodatkowo kilka dużych plastrów szynki

Podobne przepisy do Sałatka ryżowa w szynce