Sałatka Ryżowa z Tuńczykiem i Groszkiem

Reklama

Opis przygotowania

► Ryż ugotować według przepisu w lekko osolonej wodzie, ryż nie powinien być zbyt miękki, ( powinien być sypki ), odcedzić, wysypać z woreczka i ostudzić. Jajka i ogórki pokroić na kostkę średniej wielkości, nóżki pieczarek pokroić w plastry, zielony groszek ugotować, tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć z nadmiaru oleju i rozdrobnić widelcem na małe kawałki.

► Uprzednio przygotowane składniki połączyć i staranie wymieszać z ostudzonym ryżem, następnie dodać, majonez, musztardę, przyprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną pietruszką i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

► Sałatkę odstawić na 10 minut do lodówki celem schłodzenia. Przed podaniem sprawdzić czy nie dodać jeszcze majonezu ( czasem ryż wciąga wilgoć i sałatka może być za sucha ) my jedlismy z grillowanym mięsem dlatego była w sam raz.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu3 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (185 g.)
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 g. zielonego groszku (może być mrożony)
  • 100 g. pieczarek (tylko nóżki)
  • 2 - 4 łyżki majonezu (ile kto lubi)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Sałatka Ryżowa z Tuńczykiem i Groszkiem