Sałatka śledziowa z jajem

Reklama

Opis przygotowania

Śledzie obrałam ze skóry i osuszyłam na ręczniku papierowym. Pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną zieleniną. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo jabłko razem ze skórką, skropiłam je sokiem z cytryny, wymieszałam i po chwili dodałam do sałatki. Serek wymieszałam ze śmietaną, doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wlałam do sałatki i wymieszałam.
Jajka obrałam ze skorupek i przekroiłam na połówki takim nożykiem z ostrzem w kształcie litery V.
Miseczkę wyłożyłam folią spożywczą, przełożyłam sałatkę lekko ją ugniatając. Na talerzu położyła, liście sałaty. Sałatkę wyłożyłam przykładając miskę do talerza, odwracając ją do góry dnem – folia przytrzyma ją i bez problemu zdejmiemy miskę a potem usuniemy folię. Dookoła ułożyłam połówki jajek każde oprószając mielona papryką. Jeszcze kilka listków zieleniny i gotowe!

Składniki

  • 2 śledzie marynowane w zalewie octowej1 cebula czerwona
  • 1/2 strąka czerwonej papryki albo 2 - 3 kawałki marynowanej
  • 1/2 jabłka deserowego o czerwonej skórce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka czerwona mielona
  • 1/2 opakowania serka Twój smak Piątnica ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki śmietany 18% Piątnica
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • do przybrania: jajka na twardo
  • sałata
  • zielenina

Podobne przepisy do Sałatka śledziowa z jajem