Śledzie obrałam ze skóry i osuszyłam na ręczniku papierowym. Pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną zieleniną. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo jabłko razem ze skórką, skropiłam je sokiem z cytryny, wymieszałam i po chwili dodałam do sałatki. Serek wymieszałam ze śmietaną, doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wlałam do sałatki i wymieszałam.
Jajka obrałam ze skorupek i przekroiłam na połówki takim nożykiem z ostrzem w kształcie litery V.
Miseczkę wyłożyłam folią spożywczą, przełożyłam sałatkę lekko ją ugniatając. Na talerzu położyła, liście sałaty. Sałatkę wyłożyłam przykładając miskę do talerza, odwracając ją do góry dnem – folia przytrzyma ją i bez problemu zdejmiemy miskę a potem usuniemy folię. Dookoła ułożyłam połówki jajek każde oprószając mielona papryką. Jeszcze kilka listków zieleniny i gotowe!