Sałatka warstwowa z brokułem

Reklama

Opis przygotowania

Na dno szklanej salaterki rozłożyć połowę pieczarek, rozłożyć starty ser i rozsmarować cienko warstwę keczupu. Na to pokrojone jajka i posiekany szczypiorek. Majonez połączyć z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić pieprzem i delikatnie osolić. Rozsmarować połowę sosu na jajkach. Ułożyć pozostałe pieczarki i na nie znów rozsmarować keczup. Ostatnią warstwę stanowią różyczki brokuła i pomidor, polane resztą sosu czosnkowego. Sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Składniki

  • 1 brokuł (same różyczki) obgotowany w osolonym wrzątku ok.7 minut, 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę,
  • 0,5 kg pieczarek ugotowanych w osolonym wrzątku ok. 10 minut i pokrojonych na ćwiartki,
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 2 garstki startego żółtego sera
  • keczup łagodny
  • 3 łyżki czubate majonezu
  • 3 łyżki czubate jogurtu naturalnego bez cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Sałatka warstwowa z brokułem