Sałatka warzywna na zimę

Reklama

Opis przygotowania

Do dużego garnka wlać olej, startą na grubej tarce marchewkę i dusić 5 min. dodać pokrojoną w grubsze pół talarki cebulę i dalej dusić z 3 min. dodać pokrojoną w paski paprykę a po 3 min. pokrojone w kawałki pomidory zamieszać i wyłączyć palnik. W osobnym garnku podgotować poszatkowaną kapustę i odcedzić. Do poszatkowanych ogórków dać uduszone gorące warzywa, kapustę oraz wszystkie przyprawy,wymieszać i zostawić na 1/2 godz. aż się to wszystko "dosmaczy". Nakładać do słoików i gotować 15 min.

Składniki

  • Po 1 kg.kapusty
  • cebuli
  • papryki
  • pomidorów
  • ogórków może być cukinia
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu

Podobne przepisy do Sałatka warzywna na zimę