Sałatka z jajkiem i warzywami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ugotować na twardo, tj. ok. 5 minut od czasu zagotowania. Sałatę opłukać, suszyć i porwać na kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Pokroić w plasterki. Ogórka obrać i pokroić w kostkę.Rzodkiewkę natomiast w pół plasterki. Sok z cytryny wymieszać z oliwą , ziołami do sałatek i odrobina soli. Polać sałatkę i lekko wymieszać. Obrać wystudzone jajka i przekroić wzdłuż na ćwiartki.Ułożyć dekoracyjnie na sałatce.Podać z żytnim chlebem razowym.

Składniki

  • * na jedną porcję: * 2 jajka
  • * 3 liście sałaty
  • * 1 mały podłużny pomidor
  • * 1 rzodkiewka
  • * ok.5 cm kawałek ogórka surowego
  • * 1 łyżka oliwy z oliwek
  • * 1 łyżeczka soku z cytryny
  • * szczypta ziół do sałatek
  • * szczypta soli

Podobne przepisy do Sałatka z jajkiem i warzywami