Seler odcisnąć z zalewy, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, tuńczyka odsączyć z oleju. Jajka ugotować na twardo 10min ostudzić, oddzielić białko od żółtka, białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, żółtka zetrzeć na małych oczkach. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W szklanym naczyniu układać kolejno warstwami
Seler – warstwa majonezu – cebula – cienka warstwa majonezu (delikatnie posolić i popieprzyć) – białka jajek – warstwa majonezu – tuńczyk – warstwa majonezu – ser żółty – warstwa majonezu (delikatnie posolić i popieprzyć) na wierzch starte żółtka jajek. Całość wstawić do lodówki na minimum 2 godz. ale najlepiej zostawić na noc. Podawać tak przygotowaną lub wymieszaną jak kto woli, ponieważ ser i tuńczyk jest słony sam w sobie proszę uważać z solą żeby nie przesolić. Ja potrzepałam 2 warstwy bardzo delikatnie i to wystarczyło.