Salsa truskawkowa

Reklama

Opis przygotowania

Cebule oczyścić, posiekać w drobną kostkę, zalać sokiem z cytryny, odstawić pod przykryciem na 15 min.. Następnie dodać sól, cukier, ocet balsamiczny i oliwę, wymieszać. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć. Pokroić na ćwiartki, jeśli mam duże owoce to pokroić je drobniej. Do truskawek dodać sos z cebulą i zieleninę, doprawić całość sporą ilością kruszonego czerwonego pieprzu, wymieszać dokładnie, odstawić na 15-30 min. do lodówki żeby smaki się przegryzły.

Cudowna słodko-kwaśno-ostra salsa do drobiu z grilla albo pieczonego tradycyjnie…albo do sera…albo…

Składniki

  • 30-50 dkg świeżych truskawek, najlepiej niedużych2 łyżki soku z cytryny
  • 3 cebulki dymki czerwone albo 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru albo miodu
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 2-3 łyżki oleju np. z pestek winogron albo oliwy
  • 1-1,5 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu

Podobne przepisy do Salsa truskawkowa