Schab-piętrus.

Reklama

Opis przygotowania

Kotlety umyłam i osuszyłam.Rozbiłam tłuczkiem do mięsa.Oprószyłam przyprawą do wieprzowiny.Na patelni rozgrzałam olej.Jajka rozkłóciłam z odrobiną soli i panierowałam mięso kolejno w jajkach i bułce tartej.Smażyłam z obu stron na rumiano.Zdjęłam mięso z patelni. .Na końcu na patelnię wylałam jajka pozostałe z panierowania W międzyczasie opłukałam pieczarki i starłam ser na tarce do sera. Usmażone kotlety posypałam 1/3 startego sera.Ułożyłam na nim pokrojone w plasterki pieczarki.Oprószyłam je pieprzem ziołowym i małą ilością soli.Znów posypałam 1/3 sera.Na nim położyłam po plasterku wędzonki krotoszyńskiej i po 1/3 usmażonych jajek.Przykryłam to ostatnią porcją sera i oprószyłam obficie słodką papryką mieloną.Wstawiłam całość do mikrofalówki na 2 minuty. Podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem,sałatą lodową i buraczkami zasmażanymi.

Składniki

  • * 3 plastry schabu b/k (po ok.6 dag każdy) * 2 jajka
  • * 3 łyżki bułki tartej
  • * 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • * 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • * ok.8-10 dag sera żółtego np.goudy
  • * 2 duże pieczarki
  • * 3 plastry wędzonki krotoszyńskiej (lub szynki itp)
  • * olej do smażenia

Podobne przepisy do Schab-piętrus.