Schab w galarecie

Reklama

Opis przygotowania

Schab opłucz , zagotuj 2 lity wody osolonej.
Do wrzątku włóż mięso na 3 minuty.
Wyjmij mięso i długim nożem rozetnij go tak by powstała głęboka kieszeń.
Do kieszeni w schabie wkładaj suszone morele.
Na koniec otwór spiąć wykałaczkami.
Schab ułożyć w wysmarowanej blasze i posmarować olejem. Wstaw o piekarnika nagrzanego w temp.200 stop.
Piec schab około 1,5 godz.
Mięso ostudź i pokrój w plastry.
Żelatynę namocz w 2 łyżach zimnej wody, kiedy napęcznieje, dodać do wywaru zagotować mieszając. Następnie wywar ostudź.
Plastry schabu ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, udekorować pietruszką i winogronami.

Składniki

  • schab bez kości 800.0 gramów wywar mięsny 1.0 szklanka
  • Żelatyna 2.0 łyżeczki
  • suszone morele 14.0 sztuk
  • Pietruszka do dekoracji
  • Winogrona ciemne do dekoracji

Podobne przepisy do Schab w galarecie