Schab w lubczyku

Reklama

Opis przygotowania

W miseczce mieszamy na sucho sól peklową, pieprz ziołowy i czarny, mielone ziele angielskie oraz roztarte suszone zioła (jeśli ktoś nie lubi zbytnio lubczyku może z suszonego zrezygnować) Umyty i osuszony kawałek schabu delikatnie nakłuwamy np. końcem noża i nacieramy roztartym czosnkiem i suchą mieszanką przypraw, skrapiamy olejem i tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce na minimum 24 godz(ja zostawiam w naczyniu w który będzie się piekło), po tym czasie dolewamy około 1/2 szklanki wody, obkładamy zielonymi liśćmi, liśćmi laurowymi. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200st około 40 min następnie zmniejszamy temp. do 180, dolewamy wino i dopiekamy mięso kolejne 25 -30 min. Pod przykryciem zostawiamy do wystudzenia.

Składniki

  • około 1 kg schabu 2 łyżki soli peklowej
  • 2 łyżki pieprzu czarnego
  • około 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • suszony lubczyk i oregano około 1/2 łyżki
  • 1 łyżka roztartego czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo
  • liście selera
  • liście pora
  • liście lubczyku
  • 2 -3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki białego wina

Podobne przepisy do Schab w lubczyku