Ser z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Na stolnice wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem dopieczenia. Dodać margarynę posiekaną nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć do formy, a drugą część zamrozić.
ser
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem. Dodać ser, a na końcu pianę z białek. Masę serową wyłożyć na ciasto kruche. a ser nałożyć małe ćwiartki obranych jabłek, jedną obok drugiej.
piana
Białka ubić z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną lub kisiel. Wylać równo na jabłka. Na pianę zetrzeć na grubej tarce drugą połowę ciasta. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200 stopni.

Składniki

  • Ciasto:3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 50 dag. sera zmielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg. jabłek
  • Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu

Podobne przepisy do Ser z jabłkami