Serduszkowe bułeczki

Reklama

Opis przygotowania

W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.

Składniki

  • Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • marmolada
  • lukier

Podobne przepisy do Serduszkowe bułeczki