Serniczek wielkanocny

Reklama

Opis przygotowania

W małej misce z mąki, cukru, roztopionego masła, żółtek zagnieć kruche ciasto, odstaw do lodówki na godzinę. Po czym wyłóż foremkę i ponownie wstaw do lodówki do momentu przygotowania masy.
W misce z twarogiem Piątnica, dodaj żółtka utarte z cukrem i masłem, ucieraj do powstania jednolitej masy, wsyp budyń, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszaj kilka razy. Dodaj pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do foremki wylepionej ciastem i wstaw do gorącego piekarnika na około 75 minut w temperaturze 180 C. W małym garnuszku rozpuść czekoladę z nadzieniem truskawkowym i wysmaruj cały, ostudzony sernik. Posyp wokół ciasto
wiórkami kokosowymi, a środek kolorową posypką.

Składniki

  • na ciasto:20 dag mąki luksusowej
  • 2/3 szklanka cukru
  • 1/2 kostka masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • na masę:
  • 500 g twarogu wiejskiego Piątnica
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta, tłuszcz do foremki
  • do dekoracji:
  • 1 czekolada z nadzieniem truskawkowym
  • 2 łyżki kolorowej posypki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Podobne przepisy do Serniczek wielkanocny