Sernik czarownicy

Reklama

Opis przygotowania

SPÓD: mąkę przesiać, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części. 3 zagnieść ponownie, rozwałkować i wyłożyć nim formę (ja piekłam w tortownicy 32cm, ale z powodzeniem może być 26-28cm). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i podpiec ok.10-15 min. aż lekko się zezłoci.

MASA: ser kupić zmielony albo zmielić samemu 2-3 razy. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać ser, rozpuszczone masło, sok z cytryny, Sernix, mąkę ziemniaczaną i mleko w proszku. Na koniec dodać sparzone, osączone rodzynki i skórkę, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Ja powtykałam jeszcze w masę pokrojone na połówki krówki. Z pozostałego ciasta zrobić kratkę albo wyciąć figurki i ułożyć na masie. Sernik piec ok. 40-60 min. w temp. 170 st. C Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Ciasto początkowo rośnie a stygnąc nieco opada, ale z sernikami przeważnie już tak jest. Przepis (z drobnymi moimi modyfikacjami :-)) pochodzi z książki "Czarownica z Radosnej"

Składniki

  • MASA:1 kg sera białego (twarogu)tłustego
  • 8 jajek
  • 1,5 szkl. cukru (używam do odmierzania szklanki o poj. 250ml)
  • 10 dkg masła niesolonego
  • sok z całej cytryny
  • 1 op. Sernixu (albo 3 płaskie łyżki mąki pszennej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
  • 15 dkg drobnych rodzynek
  • 15 dkg posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 dkg krówek milanowskich, śmietankowych (niekoniecznie)
  • SPÓD:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki gęstej śmietany ekologicznej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko

Podobne przepisy do Sernik czarownicy