Sernik dla Oli

Reklama

Opis przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść. Wylepić wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę (dużą). Rodzynki namoczyć, osączyć, oprószyć mąką, aby nie opadały na dno. Roztopić margarynę, ostudzić i wymieszać mikserem z serem, żółtkami, mąką i cukrem. Pod koniec wlać mleko i nadal miksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową razem z rodzynkami. Ser wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok.80 minut w termoobiegu. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez ok. 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł-powinien pozostać suchy. Udekorować polewą czekoladową i np.skórką pomarańczową i posypkami do ciast albo inaczej wg. uznania

Składniki

  • na ciasto: 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • na ser:
  • 1 kg sera na sernik z wiadereczka lub 2 x zmielony ser biały
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 8 jaj
  • 1 szklanka mleka
  • ew.rodzynki

Podobne przepisy do Sernik dla Oli