Sernik gotowany na herbatnikach.

Reklama

Opis przygotowania

Porcja jest na długą keksówkę o wymiarach 35*12 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia a następnie okładamy dno i boki herbatnikami.Spód smarujemy masą krówkową i na niej układamy drugą warstwę herbatników. W mleku rozpuszczamy budyń karmelowy. Do rondla wkładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Wkładamy ser mielony i cukier, wbijamy całe jajka -zagotowujemy mieszając. Wlewamy mleko z budyniem i ponownie zagotowujemy. Wylewamy gorącą masę serową na herbatniki i przykrywamy wierzch kolejną ich partią.Czekamy aż całość ostygnie i pod przykryciem wstawiamy do lodówki.Dekorujemy np. polewą czekoladową i krokantem orzechowym. Sernik jest delikatny i smaczny.Polecam!

Składniki

  • * ok.25 dag herbatników maślanych * 0,5 kg sera mielonego z wiadereczka
  • * 2 czubate łyżki budyniu bez cukru o smaku karmelowym
  • * 2 jajka
  • * 0,5 szklanki cukru
  • * 12,5 dag masła prawdziwego
  • * 125 ml mleka
  • * 3-4 łyżki masy krówkowej
  • * polewa do ciast
  • * krokant orzechowy do posypania
  • *

Podobne przepisy do Sernik gotowany na herbatnikach.