Sernik na zimno

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt cytrynowy:
Białka ubić na sztywną pianę następnie dodać cukier i nadal ubijając kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, olejek i skórkę z cytryny.
Gotowe ciasto wylać do dużej formy. Piec około 30 minut w gorącym piekarniku.

Masa serowa:
Ser zmielić a następnie utrzeć go z cukrem, olejkiem.Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone w 1/2 l wrzącej wody, ostudzone obie galaretki.

Masa budyniowa:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń po ostudzeniu utrzeć go na puszystą masę z masłem.

Wykonanie:
Biszkopt>>masa budyniowa>>andrut>>masa serowa>>owoce>>galaretka

Składniki

  • Biszkopt cytrynowy:3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Masa serowa:
  • 80 dkg białego sera
  • 1/2 szklanki mleka słodkiego najlepiej skondensowanego
  • 1/2 szklanki cukru
  • dwie galaretki np.czerwone
  • Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • kostka masła
  • Dodatki:
  • 2 blaty wafla (andruta)
  • mrożone owoce
  • 2 galaretki np zielone

Podobne przepisy do Sernik na zimno