Sernik na zimno z brzoskwiniami

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno i następnie dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku,mąkę z proszkiem a na końcu olej. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę i upiec na złoty kolor.

Masa z sera białego:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie zmielić ser i utrzeć go z cukrem i jogurtem. Dodać zimną galaretkę i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki aby stężała.
Na masę serową wyłożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalać je tężejącymi galaretkami czerwonymi.

Masa z serków homogenizowanych:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Gdy ostygną zmiksować je z serkami homogenizowanymi. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę czerwoną i wstawić do lodówki. Wierzch ciasta zalać rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką zieloną. Całość wstawić do lodówki aby dobrze stężało.

Składniki

  • Biszkopt:3 jajka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa z sera białego:
  • 80 dkg sera białego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Masa z serków homogenizowanych:
  • 3 serki homogenizowane brzoskwiniowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Dodatki:
  • puszka brzoskwiniowa
  • 2 galaretki czerwone
  • 2 galaretki zielone

Podobne przepisy do Sernik na zimno z brzoskwiniami