Sernik wiśniowy na zimno

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wkładamy serek i dodajemy śmietanę, następnie robotem mieszamy dokładnie. Galaretkę rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do garnka, który stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy ciemny cukier. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy i studzimy. Do foremki wkładamy podkład (jeżeli ktoś chce to może go nasączyć syropem) układamy wcześniej obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinie, które następnie posypujemy cukrem pudrem (niewielką ilością to zależy czy brzoskwinie są słodkie). Na to wylewamy wystudzoną masę i wkładamy do lodówki na kilka godzin aż będzie dobrze zastygnięta masa. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. Smacznego.

Składniki

  • 250g serek philadelphia light1/2 szklanki śmietany light
  • 1/2 szklanki mleka odtłuszczonego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • łyżka cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru ciemnego
  • 3 brzoskwinie
  • podkład biszkoptowy

Podobne przepisy do Sernik wiśniowy na zimno