Sernik z kulkami

Reklama

Opis przygotowania

Zagnieść kruche ciasto, schłodzić i wykleić nim dno formy, posmarować dżemem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, budyń i na końcu pianę z białek, wylać połowę sera na ciasto i poukładać na nim kulki orzechowe przykryć resztą sera. Piec 60min
w temp. 180st.
Kulki orzechy zmielić, wymieszać ze śmietaną i cukrem, formować malutkie kuleczki. Przed ułożeniem schłodzić.

Składniki

  • ciasto25 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • m serowa
  • 1 kg białego sera
  • 30 dag cukru
  • 1/2 margaryny
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • m orzechowa
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • dodatkowo
  • 1 dżem wiśniowy

Podobne przepisy do Sernik z kulkami