Seromakowiec

Reklama

Opis przygotowania

Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 wykleić na prostokątną blaszkę 25*40 cm (wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pozostałe ciasto zamrozić.
Składniki masy serowej zmiksować.
Na masę makową: cukier puder utrzeć z 2 żółtkami na białą masę, dodać mak i ucierać razem. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wmieszać w masę makową.
Na wyklejoną ciastem blaszkę nałożyć masę makową a na nią masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożoną 1/3 ciasta.
Piec w 180 stopniach ok.50-55 minut.
Można polać dowolną polewą.

Składniki

  • na ciasto:3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • na masę serową:
  • 0,5 kg sera mielonego z wiadereczka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 12,5 dag margaryny
  • na masę makową:
  • 1 gotowa masa makowa w puszce
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ew. dowolna polewa

Podobne przepisy do Seromakowiec