Serowiec na cieście kakaowym

Reklama

Opis przygotowania

ciasto
Z podanych składników na stolnicy zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszkę, a drugą dać do schłodzenia. Ser przemleć przez maszynkę 2 razy. Masło utrzeć z cukrem, wbijając stopniowo po 1 żółtku. Połączyć masę z serem – wyrobić i dodać budyń śmietankowy, a na końcu dodać ubitą pianę z białek.
masa serowa
Masę serową wyłożyć na rozwałkowany placek na blaszce, następnie zetrzeć na tarce drugie ciasto (schłodzone). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 45 min.

Składniki

  • ciasto 3 szkl. mąki pszennej30 dag. margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 6 dag. kakao
  • masa serowa
  • 1,30 kg. sera białego
  • 20 dag. masła
  • 2,5 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Podobne przepisy do Serowiec na cieście kakaowym