Sezamowe mielonki.

Reklama

Opis przygotowania

Namoczyć suchą bułkę w mleku, odwracając na obie strony.Miękką odcisnąć i rozdrobnić.Dodać mięso mielone,wbić 2 jajka.Doprawić solą,pieprzem ziołowym,natką pietruszki i tymiankiem.Wsypać bułkę tartą i wyrobić masę mięsną, by równomiernie mięso połączyło się z przyprawami.
Na jednej miseczce wysypać mąkę pszenną, na drugiej rozbić i roztrzepać jajka a na trzeciej wymieszać bułkę tartą z sezamem.
Odrywać małe kawałki mięsa, formować kulki i panierować w mące.
Rozgrzać olej. Mięso kolejno panierować w jajku i mieszance bułki i sezamu,lekko spłaszczać i smażyć na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.Trzeba uważać, by panierka się nie przypaliła.Kolejne porcje smażyłam na świeżym oleju, by ziarenka sezamu z poprzednich partii się nie przypalały i w wyniku tego popsuły by smak kolejnych kotletów.
Kotlety zdejmować np. do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wkładać do piekarnika.Gdy usmażymy wszystkie pieczemy je jeszcze w termoobiegu przez ok.30 minut w 175 stopniach.
Z tej porcji otrzymałam 33 sztuki smacznych kotlecików.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka1 duża bułka sucha
  • mleko do namoczenia bułki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka (do mięsa)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • do panierki:
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • ok.3-4 jajka
  • ok.8 łyżek bułki tartej
  • ok.6 łyżek sezamu
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Sezamowe mielonki.