Siekana pasta z grzybów

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby blaszkowe ja miałam opieńki oczyścić i obgotować(po obgotowaniu ma być 1 kg), następnie grzyby drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, dodać do niej posiekane grzyby i wszystko razem dusić około 10 min często mieszając. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych grzybów, dosypać tymianek i posiekaną zieloną pietruszkę, doprawić pieprzem i solą. Grzyby przykryć i dusić do momentu, aż pomidory się rozgotują od czasu do czasu mieszając. Gotową pastę grzybową ostudzić, przełożyć do mniejszych pojemniczków i zamrozić, takie grzybki nadają się do zapiekanek czy są już gotowym farszem do naleśników lub pasztecików.

Składniki

  • 1 kg opieniek obgotowanych2 cebule
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • przyprawy
  • 2 łyżki zielonej pietruszki

Podobne przepisy do Siekana pasta z grzybów