Śląska Sałatka Ziemniaczana

Reklama

Opis przygotowania

► Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach – wystudzić, obrać i pokroić w kostkę średniej wielkości.

► Kiełbasę, jajka, ogórki i cebulę pokroić również w kostkę średniej wielkości natomiast marchewkę w plasterki.

► Pokrojone składniki wrzucić do miski dodać zielony groszek, połączyć z majonezem, przyprawić solą, pieprzem i / bardzo staranie wymieszać /.

► Sałatkę ziemniaczaną najlepiej na kilka godzin odstawić do lodówki żeby przyprawy przeszły. / Schłodzona do grillowanego mięsa smakuje wyśmienicie /.

Składniki

  • 1 ½ Kg. Ziemniaków8 Jajek (ugotowanych na twardo)
  • 350 gr. Kiełbasy (obojęntnie jakiej)
  • 8 Ogórków kiszonych (średniej wielkości)
  • 1 Średnia cebula
  • 1 Słoiczek zielonego groszku (200 gr.)
  • 1 Słoiczek marchewki (200 gr.)
  • 4 Łyżki majonezu
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Śląska Sałatka Ziemniaczana